Shadow Work is een proces waarbij je je bewust wordt van wat je niet van jezelf ziet. Het zijn alle herinneringen, gevoelens, overtuigingen die je in je leven hebt meegemaakt en die onbewust zijn geworden.

Als iets onbewust is, kunnen we het niet zien, en dus ben je je niet bewust van iets, en dat wordt een ‘shadow’ genoemd. Als iets bewust is, weet je dat het er is.

Leren autorijden bijvoorbeeld vergt oefening, maar als je het keer op keer oefent, wordt het automatisch en hoef je er niet meer over na te denken en werd het dus onderbewust.

Shadow is slechts een woord, er is niets engs of negatiefs aan. Dus een ‘shadow’ is elk aspect van jou dat niet bewust is.

Waarom?

Maar waarom wil je je bewust worden van iets dat je niet ziet?

Waarom zou je zelfs op zoek gaan naar iets dat je niet ziet?

Als je emotionele pijn en negatieve gevoelens vermijdt, voorkom je dat je in overeenstemming leeft met je ware behoeften, wensen en verlangens om een ​​leven te creëren dat je echt wilt leven.

En je kunt ook niet duidelijk je ware, wensen, behoeften en verlangens uitdrukken aan de mensen om je heen en dus laat je je ware authentieke zelf niet zien.

En daarom wil je je bewust worden van je zogenaamde ‘shadows’, zodat je een leven kunt creëren dat goed voelt, authentiek en vrij is.

Maar waarom vermijden we in de eerste plaats emotionele pijn?

Om je bewust te worden van je ‘shadows’, moet je naar je emoties luisteren. En als je pijnlijke herinneringen uit het verleden hebt die niet zijn opgelost en onbewust zijn geworden, dan ervaar je pijnlijke emoties en gaat je ego er alles aan doen om daaraan te ontsnappen, omdat je ego gemaakt is om je te beschermen.

Als we geboren worden, worden we als het ware ‘heel’ geboren. Vanuit een hoger perspectief ben je altijd heel en onaangetast. Maar vanuit dit perspectief kom je ervaringen in je leven tegen die mentale en emotionele stress creëren die klein of groot kunnen zijn. Dat leed verdwijnt niet zomaar, je kunt het zien alsof die herinnering in de tijd is bevroren. Het verdwijnt uit je bewustzijn. En daarom voel je je zoals je je voelt.

Dus je wordt geboren in een familie en samenleving met specifieke overtuigingen en manier van leven. En als je klein bent, krijg je de boodschap dat sommige gedragingen acceptabel zijn en sommige gedragingen onacceptabel. Er is ons geleerd dat goed gedrag wordt geprezen en slecht gedrag niet acceptabel is en wordt gestraft. Het gedrag dat niet acceptabel is, wordt afgewezen. Zoals bijvoorbeeld je groenten niet eten.

 

Omdat we afhankelijk zijn van onze ouders voor ons voortbestaan ​​als kind, leren we al snel dat we geen onaanvaardbaar gedrag kunnen vertonen, omdat we dan op een of andere manier gestraft worden. Die straf voelt alsof je wordt ‘weggeduwd’ en verbinding is eigenlijk de belangrijkste menselijke basisbehoefte die we hebben. Dat is iets wat je wilt, of je je daar nu van bewust bent of niet.

Wat er dan gebeurt, is dat we dat gedrag of die aspecten in onszelf onderdrukken om verbonden te blijven, om aan onze behoeften te voldoen en te overleven. Zonder je ouders heb je geen dak boven je hoofd en krijg je geen eten of speelgoed, toch? En we houden gewoon van eten en speelgoed. Waar zou je anders heen gaan?

Deze onderdrukte aspecten of persoonlijkheidskenmerken worden dus onderbewust. Dit zorgt voor een splitsing in ons bewustzijn. Die splitsing creëert het bewuste en het onderbewuste. En de zogenaamde ‘shadows’. En we hebben dit allemaal gedaan, als je nu een mens op deze planeet bent, heb je dit ervaren. Je herinnert het je gewoon niet meer, omdat je dit onbewust deed om jezelf te beschermen.

We onderdrukken ook positieve eigenschappen.

Het onderdrukken van eigenschappen of gedragingen die als negatief worden beschouwd omdat ze niet gewenst zijn, komt vaker voor, maar er zijn ook positieve eigenschappen die we onderdrukken.

Je hebt bijvoorbeeld veel gepraat toen je jonger was, maar dat vinden je ouders vervelend. In plaats van het te zien als een eigenschap van zelfexpressie, een goede communicator of misschien zelfs een goede spreker, hebben ze het afgewezen. En afwijzing hoeft geen grote gebeurtenis te zijn, ze kunnen klein zijn door slechts een paar simpele woorden te zeggen die dat gedrag afkeuren. En het voelt alsof je niet ‘oke’ bent zoals je bent, en dat resulteert erin dat je vecht- of vluchtreactie wordt ingeschakeld. In deze ervaringen wijs je jezelf onbewust af zoveel en zo vaak af als nodig is om de verbinding te behouden en te overleven. Nu kun je zien hoe goede eigenschappen ook in ons onderbewustzijn zijn onderdrukt.

Kom in contact met je emoties

Om ons bewust te worden van wat we hebben onderdrukt, moeten we in contact komen met onze emotionele pijn en negatieve gevoelens. Dit roept dezelfde angst voor afwijzing op als wat we in ons verleden hebben ervaren. En dus voelt het alsof je weer gestraft wordt, en je ego probeert daar aan te ontsnappen door je aandacht af te leiden van de pijn, om je te beschermen. Daarom is het niet eenvoudig om zelfbewustzijn te creeëren.

Nu is je ego niet je vijand, je ego gelooft echt dat het dingen voor je doet, het probeert je te beschermen tegen kwaad. Is dat niet lief?

De ziel wil één ding en dat is om weer ‘heel’ te worden, zo heel als je in dit perspectief kunt zijn. En dus dingen die je nu in je dagelijkse leven ervaart, zijn kansen om weer ‘heel’ te worden, en je bewust te worden van je onderbewustzijn. Maar om dat te doen, moeten we alle aspecten van onszelf integreren die we in onszelf hebben afgewezen.

Het integreren van je herinneringen, gevoelens en overtuigingen uit het verleden is de manier om trauma’s uit het verleden op te lossen en los te laten. Zodat het je niet langer weerhoudt om je ware zelf te uiten, om te weten wat je echt nodig hebt en wilt en zodat je stap voor stap het leven kunt creëren dat je wilt leven. Dit is waarom je shadow work wilt doen.

Als je een Shadow Work sessie bij mij wilt boeken, klik dan hier.