Wat is de menselijke schaduw? Je ego is je zelfconcept. Je ego is het deel van jou dat zich vormt als een soort aparte identiteit. Als je geboren bent, is je ego nog niet volledig gevormd. Maar naarmate je ouder en volwassener wordt, wordt je ego gevormd door je relatie met anderen. Daarom ontwikkelt het grootste deel van je ego zich tijdens het socialisatieproces.

Terwijl je gesocialiseerd wordt binnen je familie en je gemeenschap, leer je de concepten van goed en slecht, goed en fout, acceptabel en onacceptabel. Je leert over de aspecten van jezelf die acceptabel en onacceptabel zijn. Jonge kinderen begrijpen dat je liefde krijgt en wordt geprezen wanneer je iets goed doet en in de steek gelaten of gestraft wordt als je slechts of fout doet. Dus als kind ontwikkel je een natuurlijk overlevingsstrategie. Wanneer je jezelf afwijst om te overleven, veroorzaakt dit een splitsing in je bewustzijn.

Zo ontstaat het onderbewustzijn, de zogenaamde ‘shadow’. Je onderbewustzijn is alles wat je niet in jezelf ziet, dat wat onderdrukt wordt. Je bewuste geest houdt vast wat je kunt zien, waarvan je je bewust bent. Leven met interne splits en verdeeldheid is geen natuurlijke toestand voor mensen,  omdat deze aspecten van ons innerlijke zelf geïntegreerd willen worden, hoe graag we ook zouden willen dat het weg zou gaan. 

Werken met de menselijke schaduw is het onbewuste ‘bewust’ maken en het onaanvaardbare ‘acceptabel’. Het integreren van je onbewuste door middel van innerlijk kind werk en ‘shadow work’ leidt tot volledig en totaal bewustzijn.

Als je een Shadow Work Session bij mij wilt boeken, klik dan hier.