Iedereen heeft mentale- en emotionele stress ervaren, dat noemen we ook wel trauma. Iedereen heeft dat ervaren, hoe goed hun jeugd ook is geweest.

De fysieke mens is gemaakt met een bewustzijn en een onderbewustzijn. Het onderbewustzijn controleert alle automatische dingen van het leven. Zoals je hartslag, lichaamstemperatuur en spijsvertering. Maar ook aangeleerd gedrag zoals autorijden bijvoorbeeld.

Het onderbewustzijn heeft de leiding over je overtuigingen, al je eerdere levenservaringen, je herinneringen en de vaardigheden die je al hebt opgedaan. Op die manier kun je je focussen op andere belangrijke dingen in het leven.

‘Het onderbewustzijn neemt de controle over alles wat het bewustzijn stress oplevert tot zekere hoogte.’ Dit betekent dat het ons helpt in leven te blijven, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op ons leven. Wanneer het onderbewustzijn het vermogen om te ‘overleving’ overneemt, kan het ons op korte termijn helpen. Maar op lange termijn kan het ons leven schaden. Dit gebeurt wanneer je een eerdere ervaring (uit het verleden) een negatieve betekenis hebt gegeven.

Je bent bijvoorbeeld verhuisd toen je 7 jaar oud was, en jij gaf te betekenis dat je ouders je alles wegnemen van wat je liefhebt. Maar in het perspectief van je ouders hebben ze je een groter en mooier huis en toekomst gegeven. Nu voel je misschien je hele level een bepaalde wrok naar je ouders, maar je weet niet waarom, misschien ben je je niet eens bewust van deze emotie…

Als de pijn die je voelde je leven genoeg verstoorde en dus je ‘overleving’ bedreigde, nam je onderbewustzijn het over. Je onbewuste heeft nu die overtuiging of betekenis die je hebt gegeven aan iets in het verleden, volledig overgenomen. Maar dit doe je onbewust als kind en je bent je nu in je huidige leven niet bewust van de oorspronkelijke overtuiging of ervaring waaraan je een betekenis hebt gegeven.

Je onderbewustzijn neemt je gedachten en emoties over wanneer situaties extreem zijn. Het kan hele herinneringen overnemen die een bedreiging vormen voor je bewuste geest. Als je aandacht besteedt aan de emotionele trigger of pijnlijke herinnering, wil je die natuurlijk vermijden. Maar dat is precies waarom we er onvoorwaardelijk bij aanwezig moeten zijn, zodat we het kunnen vrijgeven. Je hoort mensen zeggen ‘de enige uitweg is naar binnen te gaan’. Dat is precies wat we doen tijdens een Shadow Work integratie-sessie.

Als je een Shadow Work sessie bij mij wilt boeken, klik dan hier.