Een onderdrukt herinnering treedt op wanneer een situatie gepaard gaat met een hoog niveau van trauma of stress, en de herinnering van de hele situatie onbewust geblokkeerd wordt, waarbij de persoon geen idee meer heeft van het verleden. Hoewel het verleden een persoon op een bewust niveau beïnvloedt, kunnen ze de specifieke herinnering niet meer herinneren. 

Iedereen heeft tot op zekere hoogte een onderdrukte ervaringen en herinneringen. Om meer te begrijpen over onderdrukt herinneringen, moet je begrijpen hoe trauma werkt. Trauma is slechts een toestand van mentale en emotionele stress die wordt veroorzaakt door een ervaring. Zelfs de beste ouder ter wereld kan een kind niet grootbrengen op een manier dat het kind helemaal geen trauma zal ervaren. Zelfs de kleinste teleurstelling kan bij een kind trauma veroorzaken.

 

Wanneer iemand een gebeurtenis ervaart die emotioneel traumatiserend is, kunnen we de gebeurtenis soms niet integreren in ons bewuste leven. Omwille van onze emotionele overleving, onderdrukt de persoon de herinnering vaak volledig. De herinnering wordt dan door de persoon losgekoppeld van zichzelf en op een gefragmenteerde manier opgeslagen. Een herinnering omvat zintuigen, zoals geluid, smaak, geur, zicht en emotie. Wanneer een situatie bijzonder traumatisch is, worden de sensorische aspecten van het geheugen vaak afzonderlijk opgeslagen. De geest onderdrukt bijvoorbeeld de beelden die bij de herinnering horen dieper dan de emoties die bij de herinnering horen. Mensen die onderdrukte herinneringen herstellen, beginnen ze in fragmenten terug te krijgen. Daarom kan het zo verwarrend zijn om ze te herstellen.

Het dient de geest om te dissociëren wanneer het iets traumatisch ervaart. Een dissociatieve toestand is een psychologische toestand wanneer iemand zich losmaakt van een ervaring. Deze dissociatie is een afweermechanisme of copingmechanisme waarmee we onaangename ervaringen kunnen vermijden. Er zijn hier milde en ernstige vormen van. Dissociatie kan op hetzelfde spectrum worden gezien als trauma. Elke vorm van dissociatie creëert een splitsing binnen de persoon, tussen haar bewuste zelf en haar onderbewuste zelf. Als dissociatie vaak voorkomt, zullen we veel splitsingen in onszelf hebben gevormd.

Door je te distantiëren van een ervaring, duw je deze uit je bewustzijn, zodat je de pijn of het ongemak van de gevoelens, die met de gebeurtenis te maken hebben, niet hoeft te verdragen. De geest geeft prioriteit aan overleving, niet alleen aan fysieke overleving, maar ook aan mentale en emotionele overleving.

Wanneer je met je innerlijke kind werkt en shadow work doet, zul je begrijpen hoe traumatiserend bepaalde ervaringen in je verleden waren en hoeveel van je huidige leven is gevormd door die ervaringen. Door dit proces te doen kun je je verleden integreren, je authenticiteit vinden en in je kracht komen te staan om zo het leven te leiden die je graag wilt.

Als je een Shadow Work Session bij mij wilt boeken, klik dan hier.