Het gebruik van etherische oliën is veilig, maar omdat je met pure, natuurlijke producten te maken hebt, met elk zijn eigen kwaliteit en kenmerken, is het verstandig dat je je bij het gebruik van deze oliën onderstaande do’s en don’ts goed doorleest.

Do: Lees de labels

Het label geeft aan wat er allemaal in de olie is verwerkt (bij kleine 5 ml flesjes moet je een stukje van het label losmaken om dit te zien) en hoe je de oliën kunt gebruiken: aromatisch, plaatselijk en/of als dieetsupplement (inname). Niet alle oliën kun je op alle drie de manieren gebruiken, dus lees dit altijd even na! Tevens lees je op het label of een olie wel of niet verdund dient te worden en in welke verhouding. Er staat ook een Batch nummer op elk flesje zodat als er iets mis is met de olie ze precies kunnen terug traceren waar en wanneer dit is gebeurd.

Do: Verdun naar gebruiksvoorschrift & leeftijd

Het is heel belangrijk dat je goed oplet dat je de olie op de juiste manier verdunt: naar gebruiksvoorschrift en naar leeftijd. De olie van Young Living is zo puur en geconcentreerd dat het wellicht te sterk is om direct op de huid te gebruiken zonder draagolie.

Do: Begin rustig aan

Begin met één olie en kijk hoe je hierop reageert. Gaat dit goed, dan bouw je op door andere oliën toe te voegen. Luister naar je lichaam en kijk of je tekenen van detox (ontgiften) ervaart. De voornaamste detox klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten. Mocht je merken dat dit ontstaat of verergert na het beginnen met de oliën, neem dan een stapje terug. Drink veel water, zodat je lichaam afvalstoffen makkelijker kan afvoeren.

Do: oliën buiten het bereik van kleine kinderen en dieren houden

De meeste oliën zijn veilig om bij kleine kinderen te gebruiken, als ze maar goed worden verdund. Zorg er altijd voor dat de oliën buiten het bereik zijn van kleine kinderen. Etherische oliën zijn ook zeer geschikt om te gebruiken bij dieren.

Do: overleg met je arts

Sta je onder behandeling van een arts, overleg dan altijd voordat je etherische oliën gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan epilepsie, hoge bloeddruk en bloedverdunners. Het is niet zo dat je dan helemaal geen etherische oliën kunt gaan gebruiken, maar sommige wel en andere mogelijk niet.

Don’t do this!

Je mag etherische oliën nooit in open wonden, je gehoorgang of in je ogen krijgen. Krijg je nou wel wat in je oog, doordat je bijvoorbeeld in je oog wrijft, doe er dan gelijk olijfolie of melk op zodat je de olie verdunt. NOOIT water gebruiken om olie te verwijderen, door water versterk je de olie juist alleen maar!

Don’t: Alle oliën mixen

Je kunt niet alle oliën mixen. Een blend is een mix van oliën die samen weer een nieuwe olie vormen. Het wordt afgeraden om meerdere blends bij elkaar te mixen. Je kunt wel een blend gebruiken samen met één of twee enkele oliën. Op het label van de flesjes olie staat of het om een blend (Essential Oil Blend) gaat of om een enkele olie (100% Pure Essential Oil).

Don’t: de oliën in een willekeurige oliebrander of diffuser doen

De diffusers van Young Living zijn gemaakt van medisch kunststof dat bestand is tegen citrusoliën. Het speciale vernevelingsproces verkleint de oliën dusdanig dat je de werkzame stoffen goed opneemt bij het inademen. Het is een koud verdampingsproces waardoor de werking van de olie gegarandeerd blijft. Verhit je de olie, dan verliest deze zijn werking en blijft alleen een lekkere geur over.

Don’t: citrusoliën in plastic doen

Citrusoliën kunnen plastic aantasten en dit kunnen we vervolgens binnenkrijgen, zonder te merken. Dit geldt niet alleen voor diffusers, maar ook voor plastic bekers en drinkflesjes. De Dewdrop diffuser van Young Living is van medisch kunststof, waardoor deze bestand is tegen de werking van citrusoliën.