Boekweit-pannenkoek (glutenvrij en suikervrij)

Boekweit-pannenkoek

Een vrij simpel recept voor glutenvrij en suikervrije pannenkoeken. Wel moet ik zeggen, als je niet gewend bent suikervrij te eten, dan kan deze pannenkoek een beetje flauw smaken. Daarvoor kun je de pannenkoek op smaak brengen met fruit, noten, kaneel kokosnectar en/of amandelyoghurt. De pannenhoek is warm en koud lekker.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van de pannenkoek heb je nodig:

  • Boekweitmeel (ik gebruik het merk Ekoplaze of Demeter)
  • Eventueel kun je deze meel mixen met een andere meel, zoals rijstemeel amandelmeel (amandelmeel is wel vrij duur), maar alleen boekweitmeel is ook prima.
  • Voeg een theelepel zuiveringszout toe en giet daar een klein beetje appelazijn overheen. Dit kan ervoor zorgen dat je pannenkoek iets dikker wordt.
  • Optioneel, maar wel aan te raden: voeg een eetlepel anijspoeder toe.
  • Meng met water totdat je de gewenste dikte hebt gecreëerd.
  • Gebruik extra vierge kokosolie voor het bakken.

Voor de topping heb je nodig:

  • Biologische pindakaas (te koop bij de EkoPlaza)
  • Fruit (banaan, peer, blauwe bessen, kiwi, aardbeien)
  • Kokosrasp
  • Amandelen
  • Optie: varieer de pindakaas eens af met zuivelvrije amandelyoghurt van Abbot Kinney’s (ook te koop bij EkoPlaza).
  • Kruiden optie: ceylon kaneel

Wat ga je doen?

  1. Begin met het maken van de deeg. Experimenteer zelf met de hoeveelheid meel dat je wil gebruiken. Ik maak vaak 2 a 3 pannenkoeken per keer. Wat ik over heb bewaar ik in de koelkast. Aan de hand hiervan bepaal je hoeveel deeg je ongeveer nodig hebt.
  2. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en voeg als laatst het water toe.
  3. Mix tot een glad mengsel.
  4. Smelt een thee- of eetlepel kokosolie in een pan en je kunt beginnen met het maken van je pannenkoek.
  5. In de tussentijd kun je het gewenste fruit snijden en de ingrediënten klaarleggen, waar jij je pannenkoek mee wil beleggen.
  6. Als laatst voeg je de gewenste ingrediënten op de pannenhoek en kun je een heerlijke gezonde glutenvrije en suikervrije pannenkoek eten! En deze vult, geloof me!